Veganism och din hälsa

Hur en vegansk kost kan förbättra din hälsa

hur en vegansk kost kan förbättra din hälsa

Att äta mer veganskt och vegetariskt har otroligt många fördelar för hälsan, så länge man har koll på att man får i sig tillräckligt av de nödvändiga ämnen som många nya-veganer kanske kan missa till exempel: vitamin b12.

Studier visar att människor som konsumerar vegetariskt eller veganskt uppvisar lägre risk för ett flertal kroniska sjukdomar. Vegetarianer har även en lägre förekomst av fetma och övervikt, samt en lägre risk för hjärtsjukdomar i jämförelse med folk som ofta konsumerar kött. Vegetarianer har även en lägre risk för divertikulos, grå starr och diabetes.

Det finns även en viss evidens för att risken för all sammantagen cancer är lägre hos vegetarianer, men det råder en viss osäkerhet när olika specifika cancerformer analyseras separat.

En vegetarisk kost bidrar till bättre blodsockerkontroll, lägre oxidativ stress och en lägre kolesterolhalt. Ett högt intag av baljväxter, nötter, fullkorn, frukt, grönsaker, sojaprodukter och frön, samt ett lågt intag av kolesterol och mättade fetter anses vara den primära faktorn som ligger bakom den lägre risken för kroniska sjukdomar hos veganer.

Studier visar att ifall hela Jordens befolkning skulle följa en vegetarisk kost så skulle 7,3 miljoner dödsfall kunna förebyggas varje år pga en minskning i antalet personer som drabbas av stroke, cancer, diabetes typ 2 och hjärtkärlsjukdom. För en vegansk kost så skulle siffran stiga till 8,1 miljoner. Flera tusentals miljarder kronor skulle sparas i minskade vårdkostnader.

Det är fastställt att en vegansk kost är bäst för vår hälsa, förutsatt att kosten centreras kring hela vegetabilier som baljväxter, grönsaker, frukt, bär, fullkorn, frön och nötter. Det är även viktigt att få i sig vitamin B-12 via antingen tillskott eller berikade produkter.

En vegansk kost hjälper starkt den långsiktiga hälsan

Slutsatsen forskarna har kommit till är att en vegansk eller vegetarisk kost starkt hjälper den långsiktiga hälsan och sänker risken för att drabbas av flera sjukdomar och hälsoproblem.

Vi på veganpaketet vill göra vegansk mat mer lättillgängligt för allmänheten

Genom att handla från oss, eller genom att leta upp vegansk mat i din närmsta matbutik, så bidrar du till ett bättre samhälle och ett hälsosammare du.

 

Beställ veganpaketet

Tillbaks till vår vision