Vegansk Lasagne med Zucchiniplattor

Nyttig, god och enkel vegansk lasagne med zucchini

Vegansk Lasagne med Zucchiniplattor

Ett spännande veganskt alternativ utan pasta. 

Men hur gör ni med pastan ni veganer, hur lagar man mat utan den? Jag älskar pasta lika mycket som resten av Sverige och konsumerar mycket pasta utan ägg vilket är den vanligaste lösningen.

Om man däremot verkligen vill visa sin uppfinningsrikedom som vegan så kan man ta något så etablerat som lasagne och helt enkelt byta ut plattorna mot zucchini.

Väldigt smart, nyttigt och gott! 

Tar ca 1-1,5 timmar att laga.

Vegansk lasagne med zucchiniplattor (4 personer)

Ingredienser:

  • 400 g djupfryst bladspenat
  • 4 st rivna morötter
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 knippe finhackad färsk basilika eller ersätt med torkad
  • 200 g Jeezly pizzaost från astrid och aporna
  • 4 dl Oatlys imat fraiche
  • 1 burk krossad tomat
  • 2 st zucchini
  • 1 gul lök
  • Salt & peppar
  • Olja till stekning

Gör så här:

  1. Tina upp spenaten och låt den rinna av. Pressa försiktigt ut så mycket vätska du kan, ta hjälp av en kökshandduk att pressa mellan om det behövs. Hacka och stek löken mjuk i olja. Pressa ner vitlöken, häll ner basilikan och låt fräsa under omrörning.
  2. Tillsätt sedan krossad tomat och krydda av med salt och peppar. Låt sedan puttra under lock i ca 30 min. Häll sedan ner morötterna och smaka av med lite mer salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 200°. Skiva zucchinin tunt på längden och lägg "plattorna" i botten av en ugnsform liten nog så att zucchinin räcker till tre lager. Lägg över spenaten, 1 dl imat fraiche och tomatsås. Gör om detta ytterligare ett lager och avsluta sedan med zucchiniplattor, 2 dl imat fraiche och riven fejkost. Laga mitt i ugnen i ca 30-40 min. Beroende på hur tunt zucchinin är skivad kan tiden variera så kontrollera med en sticka mot slutet. Ta ut den och låt den stå några minuter innan servering. Släng ihop en liten sallad och du är redo! 

Ps. Självfallet går det att slänga ner mycket annat i denna lasagne t.ex. soltorkade tomater, ruccola, paprika, sojafärs eller vad du nu föredrar. Det enda man ska tänka på är att zucchini innehåller mycket vatten så se till att låta allt rinna av ordentligt. Se till att pressa ut vätskan ordentligt ur dem grönsaker som binder mycket vätska och ur allt som tinas upp. 


Lämna en kommentar