En enkel vegansk linsgryta

En enkel god billig vegansk linsgryta


En enkel vegansk linsgryta

En linsgryta går snabbt att slänga ihop och kan varieras in i det oändliga beroende på vad man har i kylskåpet för tillfället. Att slänga ihop en gryta, koka lite ris och göra en enkel sallad tar runt 30 minuter så det kan alltid vara en räddare i nöden när man inser att skafferiet nästan är tomt. Släng ner paprika, purjolök, aubergine eller kör med krossade tomater, currypasta och cashewnötter för att få en indisk linsgryta. Denna brukar jag använda för att rensa kylskåpet på grönsaker som blivit över från tidigare matlagning för att se till att inget slängs.

Gott, billigt, enkelt och veganskt.

Min bas för en linsgryta till 4 personer

Ingredienser:

  • 4 dl röda linser 
  • 1 lök 
  • 2 vitlöksklyftor
  • 600 g kokosmjölk (mängden är inte så viktig utan dryga ut med vatten eller ta en burk krossade tomater om du inte har tillräckligt med kokosmjölk)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 morötter
  • Curry, salt och peppar och eventuellt Etiopisk berbere krydda*
  • Ris och en enkel sallad
  • Rapsolja att steka i

*Santa Marias kryddblandning "Ethopian berbere" finns i de flesta butiker och är den första krydda jag köper efter salt och peppar den rekommenderas starkt. 

Gör så här:

1. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, vitlök och morötter. Fräs tillsammans med curry och eventuellt berbere krydda till löken är mjuk.

2. Häll ner linser, kokosmjölk och grönsaksbuljong och låt puttra under lock i cirka 15 minuter tills linserna är mjuka.

3. Salta och peppra efter smak och servera sedan med ris och en enkel sallad. Eller eventuellt bara med lite grovt bröd.

Har du några synpunkter på hur receptet kan förbättras? Lämna en kommentar!

Hoppas det smakar!

//Hannes


Lämna en kommentar